Bugetul unei amenajari de interior

Orice proiect de amenajare necesita stabilirea unui buget. Desi ne-am dori cu totii sa nu fim nevoiti sa trasam o linie intre cea ce ne dorim si cea ce putem investi in propria locuinta, realitatea este ca aceasta limitare este benefica. De multe ori este chiar rotita de care avem nevoie pentru a declansa mecanismul unei gandiri selective, pentru a diferentia din marea lucrurilor care ne plac pe acelea care ne sunt cu adevarat dragi sau utile. Oamenilor le este teama sa impuna o limitare financiara, desi in absolut toate situatiile ea exista.  Aceasta ezitare vine din frica de a nu fi catalogati in functie de lucrurile pe care ni le permitem sau din teama de a nu ni se da solutii proaste. Exemplul cel mai la indemana este acela din showroomuri, unde indiferent ca este vorba de finisaje sau de mobilier, majoritatea clientilor evita sa comunice consilierului din magazin care este categoria de pret in care se pot incadra pentru obiectul in cauza. Rezultatul – clientul pierde timp uitandu-se la toate colectiile expuse, unele prea scumpe, altele prea slabe calitativ, iar consilierul tot insista cu intrebari sacaitoare incercand sa isi dea seama ce anume se incadreaza in buget pentru a gasi solutia potrivita si a incheia vanzarea.

Daca ne-am convins totusi de necesitatea unui buget, tinand cont de situatia materiala reala si de functiunea spatiului de amenajat,trebuie stabilite niste prioritati  intre lucrarile si achizitiile din cadrul amenajarii.  In general, cand vorbim despre o locuinta, aceste prioritati sunt dupa cum urmeaza:

  •     Instalatii sanitare si electrice – lucrari ascunse, de durata, care necesita interventia unor specialisti pentru  a fi configurate si montate conform proiectului si la gabaritele corecte. Gandite anticipat, si realizate calitativ, instalatiile trebuie sa faca parte din proiectul de design pentru a ne scuti de dificultatile de mobilare sau utilizare, ce apar ulterior. 
  •     Finisaje pentru usi, pardoseli si pereti (parchet, gresie, faianta, mocheta, piatra, sticla, tapet) – sunt elemente de baza, in general alese sa reziste perioade indelungate de timp care dau tonul amenajarii in cea ce priveste calitatea si paleta cromatica. Finisajele sunt o parte costisitoare a proiectului fiind direct influentate de calitatea materialelor alese.(ex: parchetul laminat <  parchetul stratificat <  parchetul masiv). Avantajele finisajelor de calitate se remarca in usurinta si acuratetea cu care se monteaza, economia cantitativa de material si implicit in timpul de punere in opera .
  •     Mobilierul de bucatarie, electrocasnicele si baile cu obiecte sanitare – nu pot lipsi din nici o casa si sunt o alta categorie care tinde sa consume o parte foarte insemnata din buget. Bucataria, a devenit un loc multifunctional, deschis, cu rol de pregatire a mesei, dar si depozitare si zona de socializare. Indiferent de frecventa de utilizare a bucatariei, finisajele, dotarile  sau accesoriile acesteia reflecta nivelul de confort al amenajarii. In general costul unei bucatarii complete este intre 15%- 25%  din bugetul destinat amenajarii unei locuinte, si tocmai de aceea este una dintre zonele importante care trebuie stabilite din timp in proiectul de design interior.  In cea ce priveste baile, calitatea  bateriilor imbunatateste consumul de apa si calitatea acesteia, iar  ergonomia amplasarii obiectelor sanitare achizitionate corect la gabaritele corespunzatoare, este esentiala in obtinerea unor spatii aerisite si confortabile.
  •     Mobilierul cumparat vs. Mobilerul la comanda – In cazul mobilierului am putea spune ca livingul are de obicei prioritate, urmat de dormitor si zona de depozitare. Aici proiectul de design se poate adapta destul de bine bugetului, alegandu-se mixul corect de mobilier personalizat cu mobilier de serie din magazin. O alta varianta de economisire este abordarea mobilarii in etape, pe spatii si zone, permitand astfel refacerea bugetului intre amenajari. Problema pe care o ridica aceasta metoda este ca in lipsa unui design de ansamblu, riscam sa adunam in timp, un amalgam de obiecte, care desi arata bine in showroom-uri nu la fel  se vor incadra si in casa noastra.
  •       Accesorii si decoratiuni (perdele, draperii, covoare etc) -  Sunt ultima categorie de prioritati. Toate sunt necesare intr-o oarecare masura pentru un interior armonios si personalizat, dar totodata sunt si cele mai dispensabile lucruri pe care le putem achizitiona. In cazul locuintelor,  folosirea unor decoratiunilor  cu valoare personala sau emotionala este de preferat pentru a incalzi si a da viata casei, in timp ce bugetul este directionat catre celalalte elemente.
  •    In afara acestor categorii sau prioritati, in tabelul nostru este neaparat sa se afle si o rubrica dedicata lucrurilor care ne plac in mod deosebit si pe care ni le-am dori. Fie ca este vorba despre un semineu electric, de un print gigant, de un minibar sau un fotoliu mai special si oricare ar fi rolul lor functional sau estetic, aceste detalii ne reprezinta si sunt oglindiri ale  personalitatii noastra, presarate intr-un spatiu pe care il vom numi acasa.

 

Cu multumiri , arh. Dana Kallo www.dotka.ro

Aboneaza-te la newsletter HDMall