Ce fel de chiuveta de bucatarie sa alegi

Chiuveta este fara indoiala una din cele mai importante zone din bucatarie. Stiai ca 60% din tot timpul pentrecut in bucatarie este la chiuveta? Daca detii o masina de spalat vase acest timp poate insa poate varia. Chiar si asa, alegerea chiuvetei potrivite va fi esentiala fiindca o veti folosi zilnic timp de multi ani. Caracteristicile principale care trebuie indeplinite sunt aspectul, calitatea si functionalitatea.

Stabileste in ordine criteriile dupa care iti vei alege chiuveta in functie de ideile si nevoile tale. Ai la dispozitie o gama larga de modele si materiale, iar daca nu ti-ai stabilit bine criteriile poti face usor o alegere gresita. Acest articol are rolul unui ghid de cumparaturi care te va conduce in directia corecta.

Forma

Dreptunghiulara, patrata, asimetrica, rotunda sau ovala, cand vine vorba despre forma chiuvetei tale, ai la dispozitie o gama larga de unde sa alegi.

Cele mai intalnite sunt cele dreptunghiulare deoarece iti permit instalarea unei chiuvete mai mari ce se intinde dealungul blatului. Forma rotunda necesita foarte mult spatiu in latime si de cele mai multe ori se opteaza pentru modelul oval.

Materialul

Principalul criteriu de selectie in alegerea chiuvetei de bucatarie este materialul. Dupa cum bine stim din articolul despre blaturile de bucatarie, materialele difera in functie de calitate, rezistenta, durabilitate si aspectul estetic. Ai la dispozitie granitul, marmura, inoxul, fonta, ceramica, sticla, acrilul sau compozitul, insa nu toate ofera o durata de viata lunga chiuvetei din cauza rezistentei reduse la lovituri.

   *** Granitul si marmura bineinteles ca sunt cele mai rezistente materiale. Aceste materiale sunt incluse in gama de lux deoarece ofera un aspect elegant si modern. Sunt alegerea sigura a celor care prioritizeaza calitatea si rezistenta. Dezavantajul acestor modele este costul ridical, fata de celelalte optiuni existente pe piata. In cazul in care doresti sa oferi un aspect deosebit si originalitate bucatariei tale vei face un compromis care nu îl vei negreta cu siguranta.
   *** Inoxul este materialul ideal daca ai la dispozitie un buget mediu. Are un aspect placut, usor industrial, este usor de intretinut si rezista destul de bine in timp. Dezavantajele chiuvetei de inox sunt petele de calcar care se pot vedea cu usurinta la fel ca si zgarieturile. De asemenea se pot deforma daca chiuveta este supusa presiunii unui obiect greu. Opteaza pentru o chiuveta de inox de calitate superioara si vei scapa de multe din aceste probleme. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este achizitionarea unui model ce dispune cu tampon de absorbtie al zgomotului, deoarece apa care curge in cuva provoaca un sunet deranjant.
   *** Fonta si ceramica sunt materialele care necesita cea mai multa atentie fiind foarte usor deteriorabile la lovituri. Sunt alegerea perfecta pentru bucatariile in stil rustic deoarece ofera un finisaj elegant. Sticla pe de alta parte se potriveste cel des bine in bucatariile neo-clasice.
   *** Acrilul este din ce in ce mai întlnit datorita pretului accesibil. Are un aspect placut insa rezistenta lasa de dorit fiind foarte slab rezistente la temperaturi ridicate, lovituri si zgarieturi.
   *** Compozitul este alternativa cea mai apropiata de granit si marmura. Alege-l fara indoiala daca doresti o chiuveta eleganta, rezistenta la zgarieturi si socuri insa bugetul nu iti permite achizitionarea materialelor de lux.

Numarul de cuve

In functie de ce cat de mult gatesti ai la dispozitie una, doua sau trei cuve

   *** Chiuveta cu o singura cuva este perfecta daca nu obisnuiesti sa gatesti foarte des.
   *** Chiuveta cu doua cuve este cea mai apreciata la scara larga deorece ofera un spatiu optim de manevrare si manipulare a vaselor pe timpul spalarii.
   *** Chiuveta cu trei cuve este destinata familiilor numeroase unde pregatirea meselor necesita un efort mai ridicat. In general a treia cuva este pozitionata intre cele doua cuve mari si are rolul imbunatatirii fluxului de lucru.

Adancimea

La fel ca si alegerea numarului de cuve, adancimea trebuie aleasa in functie de nevoile tale. Cu cat este mai mica, cu atat de usor va fi sa stropesti in jurul ei si va fi dificil sa manevrezi vasele voluminoase.

  ***  Cuvele mici sunt cele cu o adancime sub 100mm si de cele mai multe ori sunt utilizate pentru tacamuri. Vasele sau farfuriile sunt foarte dificil de manevrat.
  ***  Cuvele medii au adancimea cuprinsa intre 100 si 200mm. In cazul unei chiuvete cu doua cuve, acestea nu vor fi suficiente.
  ***  Cuvele mari se incadreaza la peste 200mm si sunt alegerea optima in cazul lipsei masinii de spalat. Acestea iti permit manevrarea cu usurinta a vaselor indiferent de marimea lor. Daca ai ales o chiuveta cu doua sau trei cuve opteaza ca macar una dintre ele sa fie aceasta marime.

Culoarea

In functie de materialul pe care il alegi, culorea poate varia de la culori blande la culori mai tipatoare, simple sau cu diferite modele si striatii in cazul marmurei si granitului.

Chiar si asa, cele mai intalnite culori sunt bej sau crem si cele de inox.

 Tipul de montaj

Cand vine vorba despre tipul de montaj gustul si preferintele sunt principale. Indiferent de montajul ales ai grija sa masori cu atentie locul unde va fi asezata chiuveta pentru a fi 100% sigur ca intra fara probleme.

   *** Chiuveta suspendata este instalata in cazul in care marimea blatului nu iti permite o chiuveta mare. Acest tip se prinde direct in perete si are de obicei dimensiuni mici
   *** Chiuveta incorporata o intalnim cel mai des dintre toate modelele deoarece au preturi mai mici decat cele ingropate, dar si un montaj mai simplu
   *** Chiuveta ingropata este cea mai eleganta optiune dintre toate. Prezenta in bucatariile pretentioase, acest model impresiuneaza prin elemente deosebite.

Existenta picuratoarei

Odata cu dezvoltarea mobilierului de bucatarie si aparitia masinilor de spalat vase, utilizarea picuratoareai a inceput sa dispara. Daca in urma cu 10 ani se punea problema de modelul care trebuie ales, acuma existenta ei te pune pe ganduri. In majoritatea cazurilor este instalata in corpul prezent deasupra chiuvetei sau in stanga cuvei. O alta optiune este sa utilizezi una dintre cuve in cazul in care alegi o chiuveta cu 2 sau 3 cuve.

Prinderea bateriei de chiuveta

Ai posibilitatea sa cumperi bateria separat sau chiar vei primii o baterie la achizitionarea chiuvetei. Daca va trebui sa cumperi o baterie tot ce conteaza este sa pui pe primul loc calitatea. In cazul în care ea este inclusa nu va trebui sa ai nici o grija.

De cele mai multe ori modelele de chiuvete iti permit sa achizitionezi bateria separat. Aici trebuie sa te gandesti bine daca vrei sa cumperi o chiuveta care este independenta de baterie sau cu orificiu pentru baterie (bateria este fixata in chiuveta)

Nu te complica sa alegi modelul cu baterie inclusa deoarece este mai dificil de montat si întretinut. Chiuvetele independente de baterie au de asemenea si un aspect mai elegant.

Marile Branduri

Franke, Teka, Schock si Pyramis sunt primele in clasamentul celor mai apreciati producatori de chiuvete de bucatarie din lume. Experienta si profesionalismul isi spun cuvantul in calitatea produselor care sunt realizate cu materiale de cea mai inalta calitatea si tehnologii avansate. Acestia, an de an ridica standardele productiilor prin modele si materiale noi.

    Franke este cel mai vechi si apreciat producator cu o istorie de peste 90 de ani in industria mobilierului. Eleganta si raportul calitate-pret sunt doar cateva dintre calitatile prin care se diferentiaza de concurenta.
    Teka este o firma ce ofera solutii complete pentru echiparea bucatariei tale. Chiuvetele au un design placut, modern iar punctul lor forte este eficienta maxima obtinuta printr-o compartimentare foarte bine pusa la punct.
    Schock se numara printre pionierii producatorilor de chiuvete datorita conceptului utilizat in realizarea chiuvetelor de granit. Peste 75% din chiuvetele de granit produse in lume utilizeaza metoda lor. In cazul in care te gandesti sa achizitionezi un asemenea produs, Schock va fi o alegere clara
    Pyramis produce anual in fabrica situata in Thessalonik, Grecia peste 2 milioane de chiuvete din otel inoxidabil de cea mai buna calitate. Cu peste 52 de ani de experienta nu trebuie sa mai stai pe ganduri daca doresti chiuveta din otel

Acum ca ai luat la cunostiinta toate aspectele ce privesc chiuvetele de bucatarie, suntem siguri ca vei face alegerea potrivita! Nu te grabi si stabileste-ti bine ideile si nevoile.

Multumim echipei KitchenExpert!

Aboneaza-te la newsletter HDMall