Cum sa alegi covorul potrivit pentru locuinta ta

Cum sa alegi covorul potrivit pentru locuinta ta
Modificarile in locuinta pot fi din cele mai variate, de la schimbarea culorii peretilor, remobilarea unei incaperi sau decorarea mesei de cafea,  schimbari de la cele care implica un efort fizic si financiar considerabil la cele mai usoare.
Schimbarea pe care ne-o dorim poate fi facuta si cu ajutorul unui covor. Iata cateva motive: poti aduce o pata de culoare sau crea contrast, te poti juca cu diferite texturi, un covor poate da personalitate camerei tale, sau in unele cazuri un covor nou e necesar, cel vechi e tocit, petele nu mai ies sau pur si simplu nu se potriveste cu ideea ta de modern.
Alegerea covoarelor potrivite pentru fiecare camera a locuintei tale este o  misiune importanta. Covoarele au puterea de a schimba complet atmosfera dintr-un camin. Ele dau o nota de confort si eleganta, inveselesc si aduc caldura interiorului. Ca sa te bucuri de frumusetea si eleganta discreta pe care covoarele le aduc caminului tau, tine cont de câteva reguli simple atunci când le alegi.
1. Nu cumpara covoare prea mari, raportat la suprafata incaperii. Un covor care acopera intreaga podea a unei camere va da senzatia de prea mult, prea inghesuit. Pentru a putea fi cu adevarat admirat si apreciat, covorul trebuie sa fie vizibil in intregime, nu acoperit de mobilier. Alegeti covoare care sa nu depaseasca 50 la suta din suprafata camerei.
2. Culoarea covorului este foarte importanta. In camerele de dimensiuni mici sau in camerele intunecoase alege covoare in culori pastelate, delicate. In schimb, daca camera e mare, luminoasa, un covor inchis la culoare va crea un contrast placut.
3. Este preferabil sa existe un contrast intre podea si covor. Daca aveti parchet de culoare inchisa (mahon, wenge) alegeti un covor in culori deschise. Dimpotriva, pe o podea deschisa la culoare covoarele in nuante profunde (visiniu, bleumarin) arata spectaculos.
4. Imprimeul covorului trebuie sa se potriveasca stilului locuintei tale. Covoarele cu imprimeuri in stil persan sugereaza eleganta clasica. Daca locuinta ta este decoarta intr-un stil conservator, clasic, atunci aceste covoare se potrivesc perfect interiorului tau. Locuintele decorate intr-un stil modern, minimalist, au nevoie de covoare cât mai simple, unicolor, sau cu modele si imprimeuri abstacte.
5. Trebuie sa tii cont si de locul in care asezi covorul. Un covor deschis la culoare asternut in zonele cu trafic intens – holuri de intrare, scari – iti va provoca o gramada de dureri de cap, deoarece se va murdari usor. In aceste zone este preferabil sa folositi covoare unicolor, in culori inchise.
Ce fel de covor se potriveste mai bine – multicolor sau neutru?
Atunci când vine vorba despre alegerea unui covor pentru locuinta ta, in afara de dimensiune si tipul de fibra, culoarea este extreme de importanta. Ai la dispozitie o multime de optiuni: de la covoare cu modele clasice, stil persan, covoare multicolore cu modele geometrice sau covoare intr-o culoare neutra, fara imprimeuri. Alegerea tipului de covor potrivit pentru fiecare camera a locuintei tale trebuie sa tina seama de mai multi factori: dimensiunile camerei, destinatia acesteia, stilul de design interior adoptat precum si gama coloristica folosita pentru restul obiectelor si decoratiunilor din incapere.
Un covor multicolor, fie ca este vorba despre modelul clasic “persan”, sau de modelul cu imprimeuri moderne, abstracte, va atrage atentia si va deveni punctul central al incaperii. Un astfel de covor este potrivit in camerele de mari dimensiuni, cum ar fi camera de zi. Nu faceti greseala de a cumpara un covor care sa acopere intreaga podea – un covor multicolor ar trebui sa ocupe cel mult 50% din suprafata podelei. Cel mai bine ar fi sa il asezati int-o zona asupra careia doriti sa atrageti atentia – de exemplu, zona de relaxare din living, in fata canapelei.
Covoarele monocolore sunt potrivite camerelor de mici dimensiuni, daca le alegeti in nuante cât mai deschise. Cel mai important lucru, când vine vorba despre o camera de mici dimensiuni, este sa nu o aglomerezi prea mult. Nu trebuie sa evitati doar excesul de mobilier, ci si excesul de culori. Un covor intr-o culoare neutra, deschisa,  ca bej sau crem-ul de exemplu, va  crea o senzatie de deschidere, de spatiu in camera respectiva.
Covoarele monocolore se potrivesc foarte bine cu designuri interioare gen minimalist sau industrial. Covoarele multicolore merg mai bine cu stilul clasic sau rustic de design interior.
Cum sa alegi covorasele de intrare in locuinta
Alegerea unui covoras de intrare trebuie facuta cu multa atentie, deoarece acest accesoriu simplu si de multe ori ignorat are un rol extrem de important in pastrarea curateniei  in interiorul locuintei. In special in sezonul rece, când strazile sunt pline de zapada, mâzga si noroi, un covoras de intrare este indispensabil. Covorasele de intrare sunt de doua tipuri: cele care se folosesc in exteriorul locuintei si cele care se folosesc in interior, imediat dupa usa principala de acces in locuinta. In special pe parcursul iernii, primaverii si al toamnei, este indicat sa folositi un set de doua covorase de intrare, atât in exterior cât si in interior, pentru a proteja corespunzator pardoseala si covoarele din locuinta.
Covorasul de intrare din exterior trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: trebuie sa fie fabricat dintr-un material dur, aspru, care sa preia si sa retina praful, mizeria si noroiul de pe incaltari. De asemenea, o alta caracteristica importanta este sa fie usor de curatat si durabil. De aceea, in special daca locuiti la casa si nu exista spatii intermediare (holuri, casa scarii) inainte de intrarea propriu-zisa in locuinta, cele mai indicate sunt covorasele de intrare din materiale plastice mai dure.
Foarte utile sunt acele covorase de intare care combina o suprafata aspra, potrivita pentru a curata incaltarile de noroi sau praf si o alta suprafata textila care absoarbe umezeala de pe incaltari. Suprafata acestuia este de asemenea importanta.  Evident, trebuie sa luati in considerare, in primul rând, suprafata de care dispuneti pe terasa exterioara a locuintei sau pe holul de intrare, in cazul in care locuiti intr-un bloc de apartamente. Este insa preferabil sa cumparati un covoras de intrare ceva mai mare, pe care sa va puteti curata incaltarile in mod comfortabil. Covorasul de intrare care se aseaza in interior ar trebui sa fie dintr-o tesatura textila aspra si densa, care sa preia restul de umiditate si de praf ramase pe incaltari. Este important ca ambele sa fie inchise la culoare, deoarece, evident, se vor murdari destul de repede.
Un alt aspect important pe care trebuie sa-l luati in considerare este curatarea covoraselor de intrare. Pentru cel din interior, asigurati-va ca poate fi spalat in masina de spalat, deoarece va avea nevoie de curatari frecvente. Cel din exterior ar trebui sa aiba ochiurile suficient de mari pentru a putea fi curatat eficient prin scuturare puternica sau cu ajutorul unui furtun cu jet.

 

Aboneaza-te la newsletter HDMall