Cum sa alegi parchetul potrivit pentru casa ta!

Cum sa alegi parchetul laminat
Parchetul laminat trebuie ales in functie de mai multi factori: destinatia incaperii, dimensiunile acesteia, modul in care aceasta este decorata, culorile folosite in designul interior, gradul de luminozitate al incaperii.
Primele aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare sunt cele practice. Daca este destinat camerei de zi, bucatariei sau holului de intrare, este obligatoriu sa alegi placi de parchet laminat cu grosimea de minimum 8 mm, prevazute de catre producator cu specificatii de genul “trafic casnic intens” sau alte specificatii similare. In dormitoare si in alte zone ale locuintei unde traficul nu este atat de intens, poate fi folosit parchet laminat cu grosimi mai mici, incepand cu 6 mm.
Culoarea parchetului laminat trebuie sa tina seama nu numai de restul culorilor din incapere, dar si de dimensiulile incaperii. Nuantele inchise la culoare se potrivesc in incaperile de mari dimensiuni, cum ar fi camera de zi. Este recomandat sa creati un pic de contrast intre pardoseala si culoarea peretilor si a mobilierului. Daca alegeti un parchet laminat inchis la culoare, vopsiti peretii intr-o nuanta deschisa si optati pentru mobilier luminos, vesel. Acelasi aspect placut il puteti obtine si prin contrastul dintre un parchet de culoare inchisa si un covor in nuante vesele, pastelate.
Incaperile intunecoase, care nu beneficiaza de multa lumina naturala, nu vor arata bine cu un parchet inchis la culoare. Inveseliti aceste camera cu ajutorul unui parchet in nuante mai deschise: stejar alb, fag sau par. Evitati nuantele inchise de parchet, cum ar fi wenge sau tek, in aceste incaperi. Camerele de mici dimenisuni vor arata, de asemenea, mai bine daca montati un parchet deschis la culoare.
Cand vine vorba despre asortarea parchetului laminat cu mobilierul si acesoriile din incapere, o greseala frecventa este alegerea aceleiasi nuante pentru intreaga incapere. Daca mobila din incapere este facuta din stejar auriu, nu este o idee foarte buna sa montati un parchet in aceeasi culoare. Camera va arata lipsita de viata, monotona – trebuie sa existe un anumit contrast intre diferitele elemente de design ale unei incaperi. O solutie eleganta si rafinata este sa coordonati culoarea parchetului laminat dintr-o incapere cu cea a usilor de interior. Efectul este mult mai subtil decat cel obtinut prin asortarea parchetului cu mobilierul.
 

Tot ce trebuie sa stiti despre parchetul laminat
Parchetul laminat este un produs care imbina o  multime de calitati extraordinare. Ieftin, durabil, usor de instalat si usor de intretinut, parchetul laminat ofera un excelent raport calitate-pret. Alegerea tipului potrivit de parchet laminat este foarte importanta pentru o exploatare de durata, in bune conditii, a acestuia. Grosimea parchetului, indicatiile producatorului cu privire la zona unde poate fi montat, precum si montarea corecta a acestuia sunt cateva dintre lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi parchet laminat pentru interiorul tau.
Grosimea parchetului laminat variaza, in general, intre 6 si 12 mm. Placile de parchet laminat cu grosime mai mica, de 6, 7 sau 8 mm sunt recomandate pentru zonele din locuinta unde traficul nu este foarte intens: dormitoare, birou, holurile de interior. Pentru camera de zi, bucatarie si holul de intrare, alegeti parchet cu grosimi de minim 8 mm, preferabil peste.
Un alt factor important de luat in considerare sunt indicatiile producatorului. Majoritatea tipurilor de parchet au indicatii precum: trafic casnic, trafic casnic intens, trafic comercial mediu, trafic comercial intens. Este esential sa cumparati parchet laminat care sa fie adaptat tipului de spatiu unde va fi instalat. Cumparand un tip de parchet care nu este destinat traficului intens si montandu-l intr-o zona cu un astfel de trafic, doar aparent faceti o economie, deoarece respectivul parchet va trebui inlocuit mult mai devreme decat v-ati fi asteptat. In schimb, daca alegeti tipul de parchet recomandat pentru trafic intens, chiar daca initial acesta va fi usor mai scump, parchetul va ramane functional si va arata ireprosabil mai mult timp.
Pentru o exploatare corecta, in bune conditii, a parchetului laminat este foarte important ca acesta sa fie montat corect. Pentru ca imbinarea placilor de parchet laminat sa fie perfecta si sa ramana asa, suprafata de montaj trebuie sa fie perfect dreapta. Diferentele de nivel trebuie sa fie de maxim 1-2 mm. Daca pardoseala din locuinta are diferente de nivel mai mari, remediati aceasta problema inainte de a monta parchetul laminat.
De asemenea, nu uitati sa asterneti, sub parchet, folia protectoare cu rol de izolator termic si fonic. Sensul de montare al placilor de parchet trebuie sa fie opus sensului principal de circulatie din incapere. Astfel spus, cand strabateti o incapere de la usa de intrare inspre peretele opus acesteia, ar trebui sa calcati pe latimea placilor de parchet, nu pe lungimea acestora. Astfel, imbinarile parchetului vor ramane fixe si va veti bucura, mai mult timp, de o podea care arata ireprosabil.
 

Tot ce trebuie sa stii despre parchetul triplustratificat
Daca te-ai hotarat sa montezi parchet triplustratificat in locuinta ta, iata cateva amanunte tehnice si mai putin tehnice pe care trebuie sa le le stii despre acest produs.
Parchetul triplustratificat imbina avantajele si calitatile parchetului din lemn masiv cu cele ale unei suprafete moderne, este usor de montat, de curatat si de intretinut. Parchetul triplustratificat are o structura compusa din trei straturi de lemn: stratul superior, stratul de contact si stratul de uzura, este facut din lemn de esenta nobila, cu grosimea de 4-5 mm. Stratul din mijloc, de legatura, sporeste rezistenta mecanica si este compus din remn de rasinoase, cu o grosime de 7 mm. Stratul de baza are o grosime de 4 mm si este de asemenea compus din lemn de rasinoase. Aceasta structura stratificata asigura o rezistenta deosebita a produsului. La o grosime de doar 14-15 mm acesta este la fel de durabil ca parchetul din lemn masiv, si chiar mai usor de montat. Singurul minus, atunci cand il comparam cu parchetul din lemn masiv, este ca nu poate fi reconditionat prin slefuire si lacuire. 
Prin urmare, parchetul triplustratificat iti ofera un foarte bun raport calitate-pret, se monteaza cu usurinta fara ajutor specializat si aduce aspectul elegant al lemnului in locuinta ta. Intretinerea este la fel de simpla si neproblematica. Precautiile pe care trebuie sa le iei sunt legate, in primul rand, de o eventuala zgariere a parchetului cu piese de mobilier sau cu usa. Acoperiti picioarele scaunelor, meselor sau canapelelor cu protectii din pasla sau cauciuc si asigurati-va ca usa este bine montata si nu atinge parchetul.
Maturati si aspirati parchetul doar cu perii moi si elastice, care nu zgarie si nu matuiesc suprafata acestuia. Spalarea se face odata la cateva zile, cu o laveta de bumbac inmuiata in apa calduta cu detergent. Evitati detergentii pentru parchet din lemn masiv, deoarece suprafata parchetului triplustratificat nu va absorbi substantele emoliente (uleiuri, ceara) din detergentii pentru lemn. Alegeti mai degraba detergenti pentru suprafete moderne, care au efect antistatic si care vor preveni depunerea prafului si a scamelor pe parchet.
Multumim echipei Proges.

Aboneaza-te la newsletter HDMall